Založ si blog

Slnko a mráz

V Rakúsku nasnežilo 50 cm nového snehu, niektoré stromy na juhu Slovenska a v južných Čechách opálil mráz. Pravoslávny kresťania oslavujú Veľkú noc, extrémizmus zažíva vzostup. A na Ukrajine hľadajú východisko súčasného krízového stavu. V Afrike hladuje niekoľko milónov detí. Na každom rohu titulky, ktoré si v mnohom navzájom odporujú. Svet sa stal akousi mnohorozmernou záhradou, kde každý si vyberá pravdivé, nepravdive, skreslené fakty a na základe toho vidí svet. No v skutočnosti sa svet stáva čoraz menej uchopiteľným a život čoraz menej praktickým. Sedliacky rozum nahrádza špekulácia a to vo všetkých štruktúrach spoločnosti, firiem, štátu, cirkvi. Neraz svetlé výnimky dávaju záblesk a ukazujú že pravdivosť, poctivosť a múdrosť ešte nevymreli. A je to často vidieť len na periférii spoločnosti. Okraj, ktorý je priestrorom, kde sa rodí niečo nové. Po čase má plnosť života, plnosť sily. Ako dieťa, ktoré vyrastie a dosiahne poznanie stáva sa zodpovedným dospelým, schopným riešíť problémy a otvárať inovatívne prístupy k starým zabehnutým spôsobom. Deti sa učia rýchlo nové veci tak, že to reálne robia nie tak že to nevyskúšajú. Aj keď ich svet je dnes trochu iný než svet ich rodičov a starých rodičov, mnoho vecí zostáva nemenných. Ak chceš vedieť rúbať drevo musíš zobrať sekeru a reálne to urobiť. Ak chceš vedieť variť, musíš si pripraviť suroviny a reálne ich uvariť vo vode a v hrnci. Dnes sa stáva atrakciou robiť manuáĺne veci, ktoré aj psychiku človeka ukľudňujú, pohybovať sa aby človek získal harmóniu, odchádzať na vidiek, aby človek objavil krásu života a ticho. Jeho pestrosť a hĺbka sa nás dotýka nielen v mesiaci máj, keď všetko kvitne a hlási sa k novému životu.

Príchod predstaviteľov Smeru na Bezpečnostnú radu.

Začala sa Bezpečnostná rada štátu, prišiel Pellegrini aj Čaputová. Fica by mal zastúpiť Kaliňák, Saková si zastala ochrankárov

16.05.2024 11:43, aktualizované: 11:51

Nateraz sa zdá, že premiérov stav je po päť hodinovej operácii brušnej dutiny stabilizovaný. Fica však má čakať ďalšia operácia - bedrového kĺbu.

pásmo gazy, výbuch, izrael

Hizballáh tvrdí, že vypálil viac ako 60 rakiet na územie Izraela

16.05.2024 11:40

Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády.

Čaputová, Pellegrini

Čaputová a Pellegrini vyzvali spoločne na upokojenie situácie a do paláca si volajú lídrov strán

16.05.2024 11:34, aktualizované: 11:54

Prezidentka a novozvolený prezident sa stretli v Prezidentskom paláci, kde prebrali situáciu po atentáte na premiéra Roberta Fica.

Čína, Peking, Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Vytvoríme svetovú spravodlivosť, vojnu treba riešiť politicky, vyhlásil čínsky líder po stretnutí s Putinom

16.05.2024 10:48

Čína dúfa, že do Európy sa čoskoro vráti mier a stabilita a bude v tomto ďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal čínsky líder.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1313x
Priemerná čítanosť článkov: 1313x

Autor blogu

Kategórie

Archív